Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tvrz čp. 276

Tvrz je jednou z nejstarších budov ve městě Žďáře. Je postavena poblíž farního kostela sv. Prokopa na úbočí nad řekou Sázavou. Původně byla součástí opevnění města a sídlem městských rychtářů. Byla postavena kolem roku 1300 hamerníkem Kuncmanem, který vystavěl i dvůr se železným hamrem a mlýn, tzv. Hamrmýl (Hammermühle), v místech, kde se dnes nachází Penny Market.

Od roku 1820 do roku 1878 byla budova Tvrze využívána jako škola. Od roku 1937 byly v prvním poschodí Tvrze umístěny muzejní sbírky. V roce 1941 byly sbírky převzaty městem jako Muzeum Města Žďáru.

Na konci 2. světové války, za ústupu německých vojsk dne 9. května 1945, budova Tvrze vyhořela. Městu vznikla nenahraditelná ztráta. Byly zde uloženy sbírky městského muzea, které shořely. Zachránila se pouze malá část z nich, která byla uschována v soukromí. Budova Tvrze se zachovala v pozdně gotické přestavbě s barokní střechou. 

V roce 1992 byly na Tvrz umístěny sbírky Regionálního muzea města Žďáru nad Sázavou. Dnes se zde celoročně konají velmi zajímavé výstavy.

 

Zvony před Tvrzí

Před budovou Tvrze jsou umístěny dva zvony. Menší z nich byl odlit při první tavbě ve Žďárských strojírnách a slévárnách (ŽĎAS) dne 27. srpna 1951. Větší zvon byl odlit k 50. výročí otevření ŽĎASu v roce 2001. Je na něm odlit reliéf městského znaku, nad ním anděl, a po stranách znaku Panna Marie a sv. Prokop. Na zvonu je rovněž odlit text oslavující město Žďár od spisovatele Ludvíka Kundery.

 

 

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Tvrz - čp. 276