Jdi na obsah Jdi na menu
 


Barokní kamenný most

Barokní kamenný most ze žulových kvádrů přes Stržský potok mezi Konventním a Bránským rybníkem byl postaven v první polovině 18. století jižně od kláštera a nahradil původní dřevěný most, který sloužil jako hlavní přístup ke klášteru. V roce 1761 ho nechal vyzdobit sochami osmi světců opat žďárského kláštera Bernard Hennet (1699–1770), nástupce opata Václava Vejmluvy (1670–1738).

Výzdoba byla inspirována barokní výzdobou Karlova mostu v Praze. Velkou roli zde hrála svatojánská myšlenka. Sloup s postavou sv. Jana Nepomuckého stál již od roku 1701 jižně od mostu (na stejném místě je dodnes). U každé sochy světce je na vysokém podstavci komentář objasňující volbu jednotlivých postav.

Na mostě ve směru od centra města Žďáru jsou postupně po pravé straně plastiky sv. Metoděje – moravského spoluapoštola, sv. Pavla – ochránce proti bouřím a krupobití, sv. Vojtěcha – biskupa a mučedníka, otce milované vlasti a sv. Bernarda – učence a člena řádu cisterciáků. Po straně levé se nacházejí plastiky sv. Cyrila – arcibiskupa a učitele víry, sv. Jana – mučedníka a ochránce proti bouřím, sv. Mikuláše – patrona klášterního kostela a sv. Benedikta – otce řehole. Pod sochou sv. Metoděje je vytesán odlišný rok vzniku, a to 1766. Sochařské provedení plastik je pouze průměrné. Dodnes není jasné, kdo plastiky světců vytvořil. 

Dnes leží most na silnici č. 37 na hlavním tahu ze Žďáru nad Sázavou do Ždírce nad Doubravou a je zatížen hustým silničním provozem. V roce 2008 byla provedena celková rekonstrukce mostu. Při této rekonstrukci byly z mostu sejmuty originály soch, které byly na konci května 2009 nahrazeny kopiemi. Originály soch byly po zrestaurování umístěny do nedalekého areálu Dolního hřbitova, kde jsou trvale vystaveny.

Barokní kamenný most – foto duben 2009
(po celkové rekonstrukci ukončené na podzim 2008 před osazením kopií plastik světců)

 

Sloup se sochou sv. Jana Nepomuckého

Nedaleko barokního kamenného mostu se nachází sloup se sochou sv. Jana Nepomuckého.

Sloup nechal zhotovit Václav Vejmluva (16701738) ještě v době, kdy nebyl opatem žďárského kláštera, tj. před rokem 1705. Dle dochovaných písemných zmínek stál sloup na tomto místě již roku 1701. Na vysokém žulovém sloupu je umístěna plastika sv. Jana Nepomuckého v rozevlátém kněžském rouchu.

Autorem svatojánského sloupu je barokní sochař tyrolského původu Jakub Staenhübl (16681750), který je též autorem sousoší Nejsvětější Trojice (Morový sloup) na žďárském náměstí Republiky.

 

 

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Barokní kamenný most