Jdi na obsah Jdi na menu
 


Modelové království Žďár nad Sázavou

Neváhejte a navštivte modelové kolejiště ve Žďáře nad Sázavou, železniční ráj plný pohádkových detailů pro děti i dospěláky.

Expozice modelové železnice H0 v měřítku 1:87 byla pro veřejnost uvedena do provozu dne 14. května 2011. Práce na kolejišti začaly již v druhé polovině roku 2010. Expozice se nachází v suterénu Domu Kultury v Dolní ulici čp. 30 ve Žďáře nad Sázavou.
Jedná se o jedno z největších kolejišť v České republice, které je zasazeno do krajiny Vysočiny 80. let minulého století. Dominantou kolejiště je cca 7 m dlouhá žďárská železniční stanice s přilehlými vlečkami ŽĎAS a ZZN. Součástí kolejiště jsou i stanice Nové Město na Moravě, Nedvědice a zastávka Hamry nad Sázavou.
Dalšími stavbami, které můžete vidět a znát z reálných cest po Vysočině, jsou například téměř 2,5 m dlouhý viadukt v Dolních Loučkách, hrad Pernštejn, kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, kostelík sv. Michala ve Vítochově nebo novoměstský sportovní areál u hotelu Ski. Místní určitě poznají i Rozštípenou skálu, pod kterou se nachází socha Mamuta od žďárského umělce Michala Olšiaka.
Celé kolejiště je propracováno do nejmenších detailů. Rozkládá se na ploše cca 50 m2. Najdete zde 3 viditelná nádraží, dalších 5 nádraží je částečně skryto zraku návštěvníků pod povrchem kolejiště. Kolejiště je osazeno 164 výhybkami. Po tratích se prohání okolo 50 vlakových souprav. Kromě železničního provozu zde uvidíte i čilý silniční ruch.
Novinkou, která uchvátí nejen děti, je ježdění vlaků v noci. Když se v místnosti setmí, začnou se rozsvěcovat světla za okny domků a pouliční lampy.
Součástí prostor Modelového království je i modelářská prodejna se širokým sortimentem modelů (nejen železničních) a modelářských potřeb.
 
Návštěvu Modelového království Vám mohu vřele doporučit. Bude skvělým zážitkem nejen pro Vaše ratolesti…
Autorům celého projektu tímto přeji spoustu zdaru v další práci a nekonečné řady spokojených návštěvníků.
 
Bližší informace včetně podrobných fotogalerií jednotlivých fází stavby kolejiště najdete na oficiálních stránkách občanského sdružení Modelové království Žďár www.mkzdar.cz.
Otevírací doba:
Aktuální otevírací dobu naleznete na webu Modelového království www.mkzdar.cz
 
Kontakty:
Modelové království Žďár o. s.
Dům Kultury
Dolní 30
591 01 Žďár nad Sázavou
Tel: 603 742 409 (p. Radislav Wimmer – objednávky mimo oficiální otvírací dobu)

 

Náhledy fotografií ze složky Modelové království Žďár