Jdi na obsah Jdi na menu
 


Farní kostel sv. Prokopa

Farní kostel sv. Prokopa najdete v centru města, nedaleko náměstí Republiky. Kostel byl postaven zřejmě už kolem roku 1270. První zmínky o kostele ve Žďáře jsou z roku 1391. Kostel byl přestavěn v letech 1521–1560 v pozdně gotickém slohu. Kostel byl vysvěcen "ke cti Boží a svatého Prokopa" dne 28. července 1560. Na jeho severní straně se nachází 53 metrů vysoká lichoběžníková věž s ochozem a sakristie.

V kostele se zachovala původní pozdně gotická socha Madony s dítětem z druhé poloviny 15. století. Dále se zde zachoval barokní obraz sv. Prokopa s prokopskou legendou z dílny kutnohorského malíře Karla Kautsche z roku 1778. Obraz je umístěn nad vchodem do zpovědní kaple, původně se nacházel na hlavním barokním oltáři.

V 70. letech 20. století prošel kostel celkovou rekonstrukcí. V roce 1978 byla do kostela nainstalována a vysvěcena nová Křížová cesta z cínových reliéfů od pražského akademického sochaře Karla Stádníka (1924–2011). Roku 1984 byl nainstalován a svěcen nový obětní stůl s ostatky svatého Prokopa, který navrhl taktéž Karel Stádník. Téhož roku byl rekonstruován pozdně gotický kůr, jehož restaurování navrhl architekt Ludvík Kolek spolu s Karlem Stádníkem. V roce 1988 byly též do kostela osazeny a svěceny nové varhany. V druhé polovině roku 2012 byly z věže kostela sneseny ciferníky a hodinový stroj. Po zrestaurování byly zpět na věž osazeny v sobotu 24. listopadu 2012.

Věž kostela bývá příležitostně otevřena návštěvníkům (a to pouze několikrát během roku). Z ochozu věže je pěkný výhled na město a do okolní krajiny.

 

 Věž farního kostela sv. Prokopa

 

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Kostel sv. Prokopa