Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kostel Nejsvětější Trojice

Kostel Nejsvětější Trojice je hřbitovním kostelem na jihovýchodním okraji centra města. Nachází se v Horní ulici, těsně nad náměstím Republiky. Jde zřejmě o původní hřbitovní či špitální renesanční kapli, upravovanou začátkem 18. století.

Kostelík je 19 m dlouhý, 8 m široký a 7,5 m vysoký. Podle dochovaných zápisů byl kostelík používán již roku 1672.

Východní trojúhelníková barokní sakristie pozdně renesančního kostelíku Nejsvětější Trojice je zřejmě dílem Jana Blažeje Santiniho-Aichla (1677–1723). Jeho práci nezapře celková osnova sakristie a okno ve tvaru sférického trojúhelníku.

V kostele byly původně tři oltáře a stěny byly ozdobeny freskami andělů hrajících na hudební nástroje. Přilehlý hřbitov zdobilo velké množství kovaných  křížů zhotovených v železné huti v nedaleké Polničce. Tyto kříže však vzaly za své během 2. světové války, kdy byly zničeny a odvezeny v rámci nařízeného sběru železa pro válečné účely. V 90. letech 20. století byl kostel využíván jako městská obřadní síň. V této době byly zabíleny původní fresky na stěnách kostela. 

V kostele jsou osazeny varhany žďárského varhanáře Růžičky. V posledních letech je kostel Nejsvětější Trojice využíván především při pohřbech.

 

Kostel Nejsvětější Trojice (pohled na barokní sakristii)

 

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Kostel Nejsvětější Trojice