Jdi na obsah Jdi na menu
 


Muzeum knihy Žďár nad Sázavou

Stálá expozice Národního muzea v Praze

(22. 9. 1957 – 31. 10. 2014)

 

Historie muzea

Muzeum knihy v zámku rodiny Kinských ve Žďáře nad Sázavou vzniklo v roce 1957 z podnětu známého knihovníka PhDr. Bohumíra Lifky ve spolupráci se Státní památkovou správou. Slavnostní otevření Muzea knihy proběhlo v neděli 22. 9. 1957. Muzeum se nacházelo v historických prostorách bývalého cisterciáckého kláštera spjatého především s působením opata Václava Vejmluvy, který ve spolupráci s architektem Janem Blažejem Santini-Aichelem vtělil zdejší krajině novou barokní tvář, která je dnes obdivována návštěvníky celého světa.

Kromě stálé expozice mohli během existence Muzea knihy návštěvníci spatřit také 52 krátkodobých výstav. První z nich se odehrála v roce 1960, a ta poslední, úspěšná výstava Staré pověsti české, byla v muzeu k vidění i v poslední návštěvnické sezóně v roce 2014.

Muzeum knihy zaujímalo jednadvacet místností včetně chodby, kde byly chronologicky představeny dějiny písma, knihy a knihtisku především v evropských souvislostech. Zdařilé rekonstrukce středověkého skriptoria, pracovny mnicha - písaře knih, dobové knihařské dílny a knihovny knih na řetězech přikovaných z ochranných důvodů (tzv. libri catenati) dotvářely celkový obraz světového vývoje knižní kultury.

Posledním datem, které se nesmazatelně zapsalo do historie žďárského Muzea knihy, byl pátek 31. října 2014, kdy se brány muzea otevřely návštěvníkům naposledy.

Po uzavření Muzea knihy vznikne v areálu zámku (s odbornou podporou Národního muzea) nové kulturní centrum. Některé exponáty z Muzea knihy budou k vidění v nových expozicích v historické budově Národního muzea, která se otevře po rekonstrukci v roce 2018. Národní muzeum také připravuje alternativní metodický koncept k Muzeu knihy v podobě virtuálního Muzea komunikace.

 

Expozice muzea 

STÁLÁ EXPOZICE

Dějiny písma, knihy, knihtisku a knižní kultury českých zemí v evropských souvislostech

Vývoj knižní kultury českých zemí dokládaly knižní exponáty - od středověkých rukopisů, přes staré tisky až po současnou grafiku a knižní ilustraci, včetně ukázek samizdatové a exilové literatury zapůjčené z fondů knihovny Libri prohibiti. Součástí expozice byla barokní knihovna kapucínského kláštera v Roudnici nad Labem, knihovna zámku Mladá Vožice v klasicistním interiéru někdejší opatské knihovny a osobní knihovna českého historika Gelasia Dobnera v původním mobiliáři.

Celkový obraz dotvářely rekonstrukce středověkého scriptoria, tiskárny 16. století a ukázky tiskařských strojů.

 

POSLEDNÍ KRÁTKODOBÁ VÝSTAVA

Staré pověsti české

Po úspěchu v historické budově Národního muzea se výstava Staré pověsti české v upravené podobě přestěhovala do Muzea knihy ve Žďáře nad Sázavou. Slavnostní zahájení výstavy proběhlo 17. května 2012.

Návštěvníci se mohli seznámit s nejstarším obdobím českých legend. V zámeckých interiérech ožívaly postavy našich mytických prapředků, počínaje praotcem Čechem, kněžnou Libuší s Přemyslem a Hostivítem, otcem prvního historicky doloženého Přemyslovce Bořivoje, konče. Výstava pojednávala o vzniku i vývoji mýtů a dokumentovala jejich nepřetržitou popularitu od středověku přes renesanci, baroko až do současnosti. Zároveň představovala českou archeologii, která se soustředila na nálezy z 6. – 10. století.

Vedle exponátů byla výstava doplněna atraktivními figurínami a interaktivními hrami.

Vystavena byla nejstarší i nejnovější výtvarná díla, iluminace, rytiny, kresby a politické vtipy čerpající inspiraci z pověstí českého dávnověku. Při prohlídce si tak své našly nejen děti, kterým byla výstava převážně určena, ale i dospělí.

Muzeum knihy bylo definitivně uzavřeno po 57 letech existence dne 31. října 2014.