Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stará radnice čp. 294

Budova renesanční radnice s klasicistním průčelím se nachází v severozápadní části náměstí Republiky. Postavena byla zřejmě na přelomu 16. a 17. století. Při úpravě ve druhé polovině 18. století dostala budova vzhled, který si zachovala v podstatě dodnes.

Uvnitř se zachovaly z této doby klenby v bývalém průjezdu a přilehlém prostoru. Fasáda nese klasicistní znaky úprav z druhé poloviny 18. století. V roce 1839 byla k radnici přistavěna zadní část s věznicí a bytem správce, uprostřed byl dvůr. Dnes je tato část novodobě přestavěna.

Původně byla součástí radnice i věžička s hodinami, která byla zničena při požáru dne 27. dubna 1864. Po požáru už nebyla věžička obnovena.

Stará radnice prošla celkovou rekonstrukcí, která byla dokončena v roce 1980.

Budova dnes slouží k reprezentačním účelům města. V přízemí se nachází výstavní síň Galerie Stará radnice, kde se konají různé výstavy a společenské akce. V horním patře je obřadní síň, v současnosti používaná převážně ke svatebním obřadům. V zadní části budovy, přístupné bočním vchodem, se nachází turistické informační centrum.

 

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Stará radnice - čp. 294