Jdi na obsah Jdi na menu
 


Muzeum nové generace Žďár nad Sázavou

 

Muzeum nové generace poprvé otevřelo své brány návštěvníkům v sobotu 1. srpna 2015. Expozice se nachází v areálu zámku Kinských ve Žďáře nad Sázavou, v nově zrekonstruované budově bývalého pivovaru.

Muzeum nové generace nabízí velmi zajímavým způsobem nevšední spojení nejmodernější audio a videotechniky s důležitými milníky historie bývalého cisterciáckého kláštera a zámku ve Žďáře. Výstavní expozice Vás vtáhne do dění především množstvím vizuálních vjemů, včetně videoprojekcí doplněných hudební kulisou a vyprávěním. S virtuálními průvodci prožijete příběhy osobností, které významně ovlivnily tento unikátní areál.

img_3854web.jpg

Netradiční koncept nabízí procházku téměř osmisetletou historií žďárského areálu, od založení cisterciáckého kláštera v roce 1252 až po současnost. Expozice se převážně zabývá dvěma nejdůležitějšími obdobími, v nichž došlo k největšímu rozkvětu areálu. Výstavní exponáty jsou umístěny ve dvou podlažích.

V přízemí se přenesete do 13. století, kdy do Žďáru dorazili první cisterciáčtí mniši a založili klášter. Můžete s vypravěčem zažít den středověkého mnicha, dozvíte se více o fungovaní cisterciáckého řádu, o cisterciáckých opatstvích v celé Evropě, o umění a architektuře v klášteře a o životě v samotném žďárském opatství. Do druhé části expozice umístěné v prvním podlaží vystoupáte po mohutných točitých schodech, které alespoň u mne evokovaly koncept barokních točitých schodišť Jana Blažeje Santiniho-Aichela.

V prvním podlaží na Vás okamžitě dýchne atmosféra doby baroka, která pro areál žďárského kláštera znamenala období obrovského rozkvětu – a to nejen po stránce hospodářské, ale především po stránce umělecké a architektonické, o které se nejvíce zasadil tehdejší opat kláštera Václav Vejmluva povoláním významných umělců tehdejší doby – geniálního architekta Santiniho, sochaře a řezbáře Jäckela, Thenyho či Staenhübla, malíře Töppera, atd. U vstupu do barokní části Vás přivítá úchvatný zrcadlový kaleidoskop. Dále se zde nacházejí barokní exponáty související s tehdejšími objevy – lékařské nástroje, optické, zeměpisné, matematické či astronomické přístroje. Na závěr si můžete prohlédnout zachovalou unikátní sušičku chmele.

Cestou po schodišti zpět do přízemí si můžete znovu připomenout historii areálu kláštera a zámku, tentokrát v letopočtech. Na stěnách podél schodiště jsou komiksovou formou vykresleny jednotlivé historické milníky žďárského areálu.

 

Pár slov závěrem...

Pokud někdo očekává tradiční panely popsané textem, doplněné fotografiemi a předměty, k tomu "nabiflovaného" průvodce s úsměvem od ucha k uchu, bude asi zklamán. Já rozhodně zklamán nebyl a návštěvu Muzea nové generace si rád zopakuji.

Děkuji všem, kteří se podíleli na zprovoznění Muzea nové generace, za dobře odvedenou práci a přeji spoustu spokojených návštěvníků. Zároveň mne těší, že se tato nevšední expozice objevila právě v našem městě.

Všechny prostory Muzea nové generace jsou bezbariérové.

 

Podrobnější informace včetně otevírací doby naleznete na internetových stránkách Zámek Žďár. Odkaz zde.

Plán areálu žďárského zámku v plném rozlišení k tisku ve formátu jpg naleznete volně ke stažení  zde .

 

Prohlídková trasa Po stopách Santiniho

Všem návštěvníkům, ale především těm, kteří se zajímají o historii a architekturu, doporučuji taktéž návštěvu nové prohlídkové trasy "Po stopách Santiniho".

Trasa komentované prohlídky začíná na nádvoří před Muzeem nové generace. Zavede Vás na nejzajímavější místa bývalého cisterciáckého kláštera, která svým umem ovlivnil barokní architekt Jan Blažej Santini-Aichel, a umožní Vám nahlédnout do prostor, které doposud nebyly přístupné veřejnosti. Navštívíte baziliku Nanebevzetí Panny Marie a sv. Mikuláše, prelaturu, klášterní konvent, studniční kapli a historické klášterní sádky pro chov ryb. Na závěr se projdete po hrázi rybníka Konvent, odkud se můžete vydat k areálu poutního kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře (cca 0,3 km).